Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je da će privreda i javni sektor dobiti prelazni rok do kraja aprila naredne godine za prilagođavanje novom sistemu elektronskih faktura.

„Mi ćemo, pošto smo dobili dosta zahteva, do kraja godine izmeniti Zakon o elektronskom fakturisanju i dati prelazni rok do kraja aprila da se korisnici adaptiraju i osposobe da izdaju i primaju elektronske fakture. Očekujem da će te izmene biti usvojene od strane poslanika u Skupštini Srbije. Dakle, omogućićemo dodatni period da se usaglasite sa novim zakonom i završite sve informacione pripreme“, rekao je Mali obraćajući se na obuci za lokalne samouprave „Primena sistema elektronskih faktura“, održanoj danas u Palati Srbija.

Mali je naveo da su ostali rokovi, koji su navedeni u zakonu realni i da će nastaviti da važe i nakon zakonskih izmena.

Ministar je precizirao da prvo nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primi i čuva elektronske fakture i da izdaje elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora, i da će se primenjivati od 1. maja 2022. godine, umesto od 1. januara, baš kao i obaveza subjekta privatnog sektora da izda elektronsku fakturu subjektu javnog sektora.

„Obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora, kao i elektronske fakture izdate od strane subjekta privatnog sektora, primenjivaće se od 1. jula 2022. godine, kao što je i bilo planirano. Takođe, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine“, kazao je Mali.

Ministarstvo finansija i NALED organizovali su 1.12.2021. obuku za lokalne samouprave pod nazivom „Primena sistema elektronskih faktura“. Na skupu u Palati Srbija učesnicima se obratio ministar finansija Siniša Mali, državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić i predsednik Opštine Stari grad Radoslav Marjanović.